Så fik vi internet gennem DSA på coax kabler. Én dag tog det fra bestilling til det virkede.

Vi for 515Mbit download og 52Mbit upload hastighed og 16ms svartid, når vi tester via et kablet netværk. Vores wifi access point kan slet ikke levere den hastighed. Wifi delen kan ikke downlade hurtigere end ca. 70Mbit, men det er også godt nok.

Hvordan har vi så installeret og konfigureret det – det kommer her:

  1. Vores antenne kabel udefra vejen kommer ind på loftet, hvor det er tilkoblet et Triax TDP 1-204 filter til adskillelse af TV signal og data signal.
  2. TV signalet sendes videre til en Triax IFA 384 forstærker – den har ikke returvej og kan derfor ikke benyttes til data.
  3. Data signalet sendes til Technicolor CGA4233-EU modemet, som jeg har sat til bridge mode. Det konfigurerer du via DSA hjemmesiden med dit login. Grunden til jeg sætter modemet i bridge mode skyldes, at så skal det kun konvertere data fra DOCSIS 3.1 coax til RJ45 ethernet, hvilket sker ekstremt hurtigt. Hvis modem kører i router mode, så skal det også switche, lave NAT og firewall, hvilket de modems som regel er langsomme og dårlige til, så du risikere ikke at få fuld hastighed allerede her.
  4. Technicolor modemet har jeg patchet op i en managed switch med 1Gbit hastighed. Da modemet er placeret inde i vores stuen i et skab og vores firewall står i den helt anden ende af huset, routes den “eksterne” DSA trafik via et vlan til firewallen wan port og derfra videre ud i huset. DSA Docsis kører med en MTU på 1472 bytes så husk at sæt din firewall wan port til samme, og bedre endnu, også dine maskiner. Sæt dem f.eks. til en mtu på 1380, så er der plads til lidt overhead, hvis du bruger noget vpn software.
  5. Da vi har adsl fra TDC nogle måneder endnu, og det modem sidder et helt 3. sted i huset, router jeg den trafik via endnu et vlan til vores firewall.

 

Jeg har brugt en godt antenne kabel fra Triax filtret til Technicolor modem og RF og F-connector fra Cablecon. Det er ikke det billigste, men pris og kvalitet hænger sammen. Hvis du vil have fuld udnyttelsen af båndbredden, skal du også forvente at en firewall koster mere end kr. 1.000,-.  Igen pris og kvalitet.

Af historiske årsager har vi flere switche rundt i huset, da vi for mange år siden startede op med kun en enkelt enhed til netværk, som efterhånden er voksen til en del tilsluttede enheder, både via kabel og via trådløs. TV, Chromecast via netkabel, Sonos Beam på netkabel, som agere host for de øvrige Sonos enheder på SonosNet, pc´ere, tablets, telefoner, NAS, printere og gud ved hvad!

Så i dag har vi en Aruba 2530 PoE switch, en HP 2615 switch, en Meraki MS120-8 switch, et Meraki MR18 access point, en Watchguard M300 og T15 firewall.
Aruba/HP switchene er relativt billige og performer alt rigeligt til vores behov. Watchguard T15 firewall toppede ved ca. 170Mbit tcp trafik, hvilket er ganske godt klaret med så lille processor i enheden. Watchguard M300 kan nemt håndtere over 1Gbit trafik, men det er ikke en enhed i consumer klassen.

Har vi så brug for al den download hastighed? Det er da dejligt, når man skal downloade store filer/opdateringer, at man ikke skal vente i evigheder, men i hverdagen er det sjældent, vi bruger al den båndbredde. Selv om vi er 4 personer i husstanden kommer vi ikke i nærheden at 500Mbit i download, og når DSA kommer med gigabit download hastighed ved jeg slet ikke, hvad vi skal bruge den hastighed til i dag. Upload måtte gerne værre en smule højere, men realistisk ville 100/100Mbit være alt rigeligt.

Farvel TDC og goddag DSA.

Tags:

No responses yet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.